Hypotheken, Verzekeringen, Belasting, Administratie in Hoorn
.
Bel: 0229 248897

Zo start je op de huizenmarkt in 2021

Het is moeilijk om een huis te kopen als starter. Er is een tekort aan woningen en wat er aangeboden wordt, is vaak veel te duur. Maar in 2021 zijn er een paar belangrijke zaken veranderd, waardoor er meer mogelijk is. In deze blog kijken we naar wat er voor starters verandert op de huizenmarkt in 2021.

Overdrachtsbelasting

Ben jij jonger dan 35 jaar? Dan hoef je vanaf 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting te betalen bij de aankoop van een huis. Dit geldt voor iedereen onder de 35, dus niet alleen voor starters zoals in de eerdere regeling was afgesproken. Tot 31 maart 2021 maakt het niet uit wat je nieuwe huis heeft gekost. Maar vanaf 1 april geldt de vrijstelling alleen voor huizen tot € 400.000.

Weging studieschuld

Hebje een studieschuld? Dan wordt dat meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek die je kunt lenen. In 2021 telt je studieschuld echter minder zwaar mee. Nu rekent de bank met een vast percentage. Vanaf volgend jaar verandert dat naar een gemiddelde over de laatste vijf jaar. Dit werkt in je voordeel omdat de rente al meerdere jaren historisch laag is.

NHG-grens omhoog

De grens voor hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat vanaf 1 januari 2021 omhoog van € 310.000 naar € 325.000. Heb je plannen om (extra) energiebesparende voorzieningen te treffen, dan geldt de NHG tot € 344.500. Met een NHG-hypotheek betaal je tot wel 0,6% minder hypotheekrente.

Tweede inkomen

Koop je een huis als tweeverdiener? Volgend jaar telt het tweede inkomen voor 90% mee. Dat is nu nog 80%. Dat betekent niet dat je altijd meer kunt lenen. Het percentage van je inkomen dat je kunt gebruiken voor je hypotheek, hangt van meerdere dingen af. Zoals de woonquotes van het Nibud. Daar kun je hier meer over lezen.  

Extra mogelijkheden

Daarnaast zijn er andere mogelijkheden om je eerste huis te financieren, bijvoorbeeld met de starterslening. In zo’n 200 gemeenten in Nederland kun je op deze manier extra (financiële) hulp krijgen. Wellicht kunnen je ouders je te hulp te schieten. Ze kunnen je namelijk onder gunstige voorwaarden een bedrag schenken. Of je een deel van het geld lenen, bijvoorbeeld in de vorm van een familiehypotheek.

Meer informatie

Wil je meer weten over de veranderingen voor starters op de huizenmarkt in 2021? Of heb je vragen die over jouw specifieke financiële situatie gaan? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Geef een reactie

Wist u dat:

Veel mensen teveel betalen voor hun krediet? Wilt u niet langer teveel betalen? Lees verder.
Dakkappellen, kozijnen and andere woningsverbeteringen financieren ook mogelijk is? Lees hier meer over de mogelijkheden om geld te lenen.

Volgen

Van Dijk Financieel Adviseurs is een landelijk opererend advieskantoor. We werken veel in de kop van Noord-Holland, West-Friesland, zoals Hoorn, Alkmaar, Medemblik, Stede Broec, Enkhuizen en Haarlem.

Laatste berichten

Van Dijk Financieel Adviseurs

Van Dijk Financieel Adviseurs is onderdeel van Van Dijk Lease & Financiering.
Noorderstraat 24
1621 HV Hoorn
0229 – 248897

Van Dijk Lease & Financiering valt onder de Wet Financieel Toezicht en staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 36045352 en bij de AFM onder nummer 12006123. Deze website is puur informatief. U kunt geen rechten ontlenen aan de inhoud.

Privacy verklaring