Hypotheken, Verzekeringen, Belasting, Administratie in Hoorn
.
Bel: 0229 248897

Schenken, hoe werkt dat en wat zijn de regels?

Je hebt geld over en wil dat graag schenken aan kinderen of kleinkinderen. Een klein bedrag is uiteraard geen enkel probleem, maar zodra het in de duizenden loopt, moet je kind of kleinkind belasting betalen over het gekregen geld. Ook als je overlijdt, betalen je kinderen belasting over de erfenis. Wat zijn precies de regels en wat kun je doen om geld te besparen?

Schenken bij leven

Als je overlijdt en je laat geld na, dan krijgt je kind voor de eerste € 21.000 (per kind) vrijsteling van belasting. Voor alles wat het daarbovenop erft, betaalt het erfbelasting. Voor de eerste ruim € 126.000 (na die vrijstelling, dus) betaalt je kind 10%, voor de rest 20%. Wil je dit voorkomen, dan kun je al geld schenken bij leven. Je kunt bijvoorbeeld ieder jaar ruim € 5000 per jaar per kind schenken zonder dat iemand daar belasting over betaalt. Zou je dit tien jaar lang doen, dan is er al zo’n € 55.000 gegeven, waarover dus geen erfbelasting meer wordt betaald bij overlijden.

Schenken op papier

Wellicht heb je geen geld, maar wel waarde in een of meerdere huizen, aandelen of beleggingen. Je kunt dan niet echt geld geven, maar wel op papier schenken. Je geeft je kind dan een soort schuldbekentenis. Dit moet je regelen bij de notaris. En je betaalt zelf minstens 6% belasting over het geld dat je op deze manier aan je kinderen geeft. Maar als je overlijdt, dan wordt de waarde van de schuldbekentenis afgetrokken van de erfenis. Je kinderen betalen dan minder erfbelasting.

Schenken voor een koophuis

Je mag veel meer geld belastingvrij schenken als je kind het gebruikt voor de koop of verbetering van een eigen huis of de aflossing van een hypotheek. Dit bedrag is ruim € 100.000. Je kind moet dan wel nog tussen de 18 en 40 jaar zijn. Bij overlijden betekent dit een vermindering van de erfbelasting van zo’n € 8.000.

Meer mogelijkheden

Er zijn nog veel meer mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld gespreid schenken. Handig als je verwacht later meer geld te kunnen schenken. En handig voor je kinderen als ze het gebruiken om een hypotheek af te lossen vanwege de boetevrije aflossing. Je kunt ook een familiehypotheek afsluiten. Daarvoor hoef je niet per se zelf vrij vermogen te hebben, er zijn mogelijkheden om hierbij gebruik te maken van de overwaarde van je huis. Je kinderen betalen marktconforme hypotheekrente en mogen dat ook aftrekken van de belasting. De hypotheekrente die je kind betaalt, kun je eventueel binnen de vrijstellingsregels van de schenkingsbelasting terug schenken.

Kom langs bij Van Dijk

Veel mogelijkheden, dus. Wat past het beste bij de situatie van jou, je partner en je kinderen? Kom langs voor een gesprek. De financieel adviseurs van Van Dijk zijn je graag van dienst en nemen ook andere financiële stromen in ogenschouw. Zo krijg je een gebalanceerd advies dat past bij je mogelijkheden.

Geef een reactie

Wist u dat:

Veel mensen teveel betalen voor hun krediet? Wilt u niet langer teveel betalen? Lees verder.
Dakkappellen, kozijnen and andere woningsverbeteringen financieren ook mogelijk is? Lees hier meer over de mogelijkheden om geld te lenen.

Laatste berichten

Volgen

Van Dijk Financieel Adviseurs is een landelijk opererend advieskantoor. We werken veel in de kop van Noord-Holland, West-Friesland, zoals Hoorn, Alkmaar, Medemblik, Stede Broec, Enkhuizen en Haarlem.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Van Dijk Financieel Adviseurs

Van Dijk Financieel Adviseurs is onderdeel van Van Dijk Lease & Financiering.
Noorderstraat 24
1621 HV Hoorn
0229 – 248897

Van Dijk Lease & Financiering valt onder de Wet Financieel Toezicht en staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 36045352 en bij de AFM onder nummer 12006123. Deze website is puur informatief. U kunt geen rechten ontlenen aan de inhoud.

Privacy verklaring