Hypotheken, Verzekeringen, Belasting, Administratie in Hoorn
.
Bel: 0229 248897

Samenwonen als mantelzorger? Wat zijn de financiële gevolgen?

Bent u een mantelzorger? En overweegt u om bij degene voor wie u zorgt dicht bij u te laten wonen? Het voordeel is natuurlijk dat u altijd bij elkaar in de buurt bent. Er zijn echter ook financiële gevolgen als u op een adres samenwoont. Ook als u allebei een eigen huishouden voert. We zetten de gevolgen van samenwonen in de mantelzorg voor u op een rij.

Zelfstandig in een kangoeroewoning

Als u als mantelzorger gaat samenwonen, zijn er meerdere woonvormen denkbaar. De twee meest gangbare zijn de kangoeroe- en mantelzorgwoning. In beide gevallen woont de persoon voor wie u zorgt, bij u in huis. In een kangoeroewoning woont u samen onder één dak. Het huis is opgedeeld in twee zelfstandige woningen met eigen toegang. Via een afsluitbare tussendeur kunt u wel van de ene woning naar de andere woning. Er zijn weinig kangoeroewoningen op de markt. Als u de mogelijkheid heeft, dan kunt u een bestaande woning verbouwen. Ook in de huursector is weinig keus. Daarbij moet u rekening houden dat als degene voor wie u zorgt naar een verzorgtehuis gaat of komt te overlijden, u waarschijnlijk moet verhuizen.

Voor- en nadelen van de kangoeroewoning

Wonen met twee huishoudens onder één dak is gunstig omdat u de kosten deelt. Bent u een kind van degene voor wie u zorgt, dan heeft samenwonen geen invloed op de AOW-uitkering van uw ouders. Staat u op hetzelfde adres ingeschreven, dan ziet de fiscus u als fiscale partners. Dat heeft gevolgen voor uw recht op huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget. Afhankelijk van uw situatie kan de sociale dienst ook besluiten om bepaalde voorzieningen, zoals een bijstandsuitkering, te weigeren. Zo kunt u veel geld mislopen. Heeft u allebei een eigen adres (dus een apart huisnummer), dan ziet de Belastingdienst u niet als fiscale partners. Dit kan echter wel weer andere kosten met zich meebrengen. Zoals gemeentelijke heffingen bijvoorbeeld.

Zelfstandig wonen in een mantelzorgwoning

Kan degene voor wie u zorgt, niet bij u in huis wonen, maar wel op het erf of In de tuin, dan noemen we dat een mantelzorgwoning. Mantelzorgwoningen zijn er in verschillende soorten en maten. U kunt bijvoorbeeld een garage ombouwen tot woonunit, of een tuinhuis neerzetten met alle woonvoorzieningen. Er zijn ook voorgemaakte (prefab) mantelzorgwoningen die u gemakkelijk aan uw huis kunt aanbouwen.

Voor- en nadelen mantelzorgwoning

In tegenstelling tot een kangoeroewoning is een mantelzorgwoning een tijdelijke oplossing. Wanneer de mantelzorg stopt, dan is de mantelzorgwoning niet langer een woonbestemming. Het bouwwerk mag wel blijven staan, maar er mag niemand meer wonen. Daarnaast zijn de kosten niet aftrekbaar. Als u de woning met uw hypotheek financiert, kunt u de rente niet aftrekken. U kunt de kosten ook niet opvoeren als bijzondere zorgkosten. Maar de mantelzorgwoning telt ook niet mee bij het vaststellen van de WOZ-waarde van uw huis.

Verdere vragen?

Best ingewikkeld dus. Als u zich wilt laten informeren over samenwonen als mantelzorger en de financiële gevolgen die dat voor u kan hebben, neemt u dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.

Geef een reactie

Wist u dat:

Veel mensen teveel betalen voor hun krediet? Wilt u niet langer teveel betalen? Lees verder.
Dakkappellen, kozijnen and andere woningsverbeteringen financieren ook mogelijk is? Lees hier meer over de mogelijkheden om geld te lenen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Volgen

Van Dijk Financieel Adviseurs is een landelijk opererend advieskantoor. We werken veel in de kop van Noord-Holland, West-Friesland, zoals Hoorn, Alkmaar, Medemblik, Stede Broec, Enkhuizen en Haarlem.

Laatste berichten

Van Dijk Financieel Adviseurs

Van Dijk Financieel Adviseurs is onderdeel van Van Dijk Lease & Financiering.
Noorderstraat 24
1621 HV Hoorn
0229 – 248897

Van Dijk Lease & Financiering valt onder de Wet Financieel Toezicht en staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 36045352 en bij de AFM onder nummer 12006123. Deze website is puur informatief. U kunt geen rechten ontlenen aan de inhoud.

Privacy verklaring