Hypotheken, Verzekeringen, Belasting, Administratie in Hoorn
.
Bel: 0229 248897

Nu hypotheek oversluiten of niet?

Nu hypotheek oversluiten of niet?

‘Corona heeft nog geen grote effecten op de woningmarkt. Dat zegt het Kadaster, het openbaar register van al het vastgoed. Het aantal verkopen blijft redelijk gelijk. Er wordt wel minder informatie opgevraagd over woningen, maar de verkoop loopt niet erg terug.’ Aldus een bericht van de NOS. Uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk blijkt wel dat er meer mensen hun hypotheek oversluiten. Doen of niet?

Effecten in de woningmarkt?

Veel mensen willen waarschijnlijk nog snel hun hypotheek oversluiten omdat ze bang zijn dat de rente de komende tijd gaat stijgen. In vergelijking met maart vorig jaar deden twee keer zo veel mensen een hypotheekaanvraag in maart 2020. Economen van banken en experts van het Kadaster geven aan dat er een economische crisis aankomt en ze verwachten ook dat dat zichtbaar zal zijn in de woningmarkt. Naar de precieze effecten is het echter nog raden, omdat we in een bijzondere situatie zijn beland en we niet goed weten hoe het verder gaat.

Rente is iets verhoogd

Wel hebben veel hypotheekverstrekkers de rente verhoogd de afgelopen weken. Een maand geleden waren de eerste verhogingen al zichtbaar en inmiddels hebben bijna alle verstrekkers de rente iets verhoogd. Bij sommige verstrekkers valt de verhoging alleszins mee, bij sommige banken is de renteverhoging wat forser. Toch was de rente zo enorm laag dat een lichte stijging geen grote gevolgen heeft voor de maandelijkse lasten.

Sowieso is de hypotheekrente momenteel nog lager dan in januari van dit jaar. En op een hypohteek van 240.000 euro is een stijging tussen de 0,1% en 0,3% zo’n € 20 tot € 60 bruto per maand. Oversluiten kan heel wat duurder zijn.

Boeterente

Oversluiten kan veel duurder zijn omdat u een boeterente betaalt als u uw hypotheek wilt oversluiten. De bank loopt immers rente mis uit het huidige contract. De boeterente is afhankelijk van hoe lang uw huidige hypotheek nog loopt en van het verschil tussen de huidige en de nieuwe rente. Daarbij betaalt u ook voor taxatie- en notariskosten als u uw nieuwe hypotheek bij een andere verstrekker afsluit.

Neem contact op met uw adviseur

Kortom, wat is wijsheid? Uw keuze hangt af van uw omstandigheden en niet alleen van de nieuwe rente. Wij zijn financiële adviseurs en we adviseren u onafhankelijk van het aanbod van hypotheekverstrekkers over wat in uw situatie de beste keuze is. Bel of Skype of mail ons, we staan u graag te woord om u te helpen bij deze lastige beslissing.

Geef een reactie

Wist u dat:

Veel mensen teveel betalen voor hun krediet? Wilt u niet langer teveel betalen? Lees verder.
Dakkappellen, kozijnen and andere woningsverbeteringen financieren ook mogelijk is? Lees hier meer over de mogelijkheden om geld te lenen.

Laatste berichten

Volgen

Van Dijk Financieel Adviseurs is een landelijk opererend advieskantoor. We werken veel in de kop van Noord-Holland, West-Friesland, zoals Hoorn, Alkmaar, Medemblik, Stede Broec, Enkhuizen en Haarlem.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Van Dijk Financieel Adviseurs

Van Dijk Financieel Adviseurs is onderdeel van Van Dijk Lease & Financiering.
Noorderstraat 24
1621 HV Hoorn
0229 – 248897

Van Dijk Lease & Financiering valt onder de Wet Financieel Toezicht en staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 36045352 en bij de AFM onder nummer 12006123. Deze website is puur informatief. U kunt geen rechten ontlenen aan de inhoud.

Privacy verklaring