Hypotheken, Verzekeringen, Belasting, Administratie in Hoorn
.
Bel: 0229 248897

Maximale hypotheekbedrag verder omlaag

Er is veel goed nieuws op de woningmarkt: het aantal verkooptransacties stijgt, de rente blijft laag, de huizenprijzen stijgen. Toch zijn er ook tegenvallers: zo kunnen we vanaf 1 januari 2015 weer minder lenen voor de hypotheek van een woning.

103% van de woningwaarde

Het maximale hypotheekbedrag wordt lager door twee trends. Ten eerste wordt de verhouding tussen de maximale hypotheeksom en de woningwaarde ieder jaar verder teruggebracht, zodat die uiteindelijk nog maar 100% bedraagt. Per 1 januari 2015 wordt het bedrag dat u kunt lenen, maximaal 103% van de woningwaarde.

Lagere financieringsnorm

Ten tweede berekent het NIBUD ieder jaar de financieringsnorm op basis waarvan de maximale hypotheek wordt bepaald, gerelateerd aan het inkomen. Die financieringsnorm is voor 2015 drastisch omlaag gegaan met als reden dat de meeste mensen geen rekening houden met onverwachte uitgaven. Denk aan hoge onkosten voor ziekte die niet onder de verzekering vallen, een fundering die niet meer voldoet of een dak dat moet worden gerepareerd. Of – en dat komt in de huidige crisistijd veel vaker voor – mensen hebben geen rekening gehouden met tegenvallende inkomsten. Gaan de inkomsten achteruit en hebben zij geen reserves, dan komen ze in de problemen.

Norm beweegt mee

De nieuwe financieringsnorm heeft tot gevolg dat we vanaf 1 januari gemiddeld 5% minder hypotheek mogen lenen. In hoeverre dat verschil wordt gevoeld, is natuurlijk afhankelijk van het inkomen. Bij hogere inkomens is 5% in mindering op de maximale hypotheek een hoger bedrag, maar coûte que coûte wordt het minder gevoeld. Ook maakt het uit hoe de gezinssituatie is: gezinnen met kinderen hebben meer kans op onverwachte uitgaven dan alleenstaanden of stellen zonder kinderen. De financieringsnorm houdt daar rekening mee. Dat vraagt om maatwerk.

Let op uw geld!

Denkt u erover een hypotheek aan te vragen vlak voor of net na de jaarwisseling? Een offerte die in 2014 wordt uitgebracht, mag in 2015 worden uitgevoerd volgens de oude regels. Kom langs, dan kunnen wij u adviseren of een iets hogere hypotheek haalbaar is – en dus voor 1 januari moet worden aangevraagd – of dat u beter met de nieuwe norm kunt rekenen. Wij bespreken graag samen met u uw mogelijkheden.

[link naar contactformulier]

Geef een reactie

Wist u dat:

Veel mensen teveel betalen voor hun krediet? Wilt u niet langer teveel betalen? Lees verder.
Dakkappellen, kozijnen and andere woningsverbeteringen financieren ook mogelijk is? Lees hier meer over de mogelijkheden om geld te lenen.

Volgen

Van Dijk Financieel Adviseurs is een landelijk opererend advieskantoor. We werken veel in de kop van Noord-Holland, West-Friesland, zoals Hoorn, Alkmaar, Medemblik, Stede Broec, Enkhuizen en Haarlem.

Laatste berichten

Van Dijk Financieel Adviseurs

Van Dijk Financieel Adviseurs is onderdeel van Van Dijk Lease & Financiering.
Noorderstraat 24
1621 HV Hoorn
0229 – 248897

Van Dijk Lease & Financiering valt onder de Wet Financieel Toezicht en staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 36045352 en bij de AFM onder nummer 12006123. Deze website is puur informatief. U kunt geen rechten ontlenen aan de inhoud.

Privacy verklaring