Wat kost dat eigenlijk? Op kamers gaan?
Ben jij van plan om op kamers te gaan? En wil je weten welke financiële gevolgen dit heeft? Dan ben je bij ons aan het goede adres. In deze blog zetten wij een paar belangrijke financiële kostenposten op een rijtje voor een beginnende zelfstandige.
Te hoge huur?
Jouw vaste lasten beginnen natuurlijk bij de huur. Probeer een kamer te vinden waarvoor je niet te veel betaalt. Er zijn veel te weinig kamers beschikbaar en er zijn huisjesmelkers die daar een slaatje uit slaan. De overheid heeft inmiddels echter regels opgesteld om de te hoge huren tegen te gaan. Check deze site om te kijken of jouw kamer niet te duur is. Als je gaat samenwonen in een huis met een eigen toegangsdeur, woonkamer, douche en keuken, dan kun je aanspraak maken op huurtoeslag. Bereken hier waar je in dat geval recht op hebt. Als je op kamers gaat, heb je hier helaas geen recht op.
Verzekerd voor de zorgverzekering?
Kinderen zijn normaal gesproken verzekerd bij hun ouders. Maar voor jongvolwassenen gelden andere regels. Vanaf je achttiende ga je zelf je verzekeringen regelen. Zo ben je tot je achttiende verplicht verzekerd voor de zorgverzekering op de polis van je ouders. Daarna moet je zelf een zorgverzekering afsluiten. Je zorgverzekering gaat de eerste dag van de maand na je verjaardag van start. De maandelijkse kosten van je zorgverzekering zijn afhankelijk van waar je verzekerd bent. Je betaalt een bedrag per maand, zodat als je ziek wordt, de kosten na je eigen risico gedekt zijn. Dit lijkt misschien duur voor een student maar gelukkig heb je recht op een zorgtoeslag van de Belastingdienst. Als je die aanvraagt, krijg je € 100 per maand terug op je rekening gestort (2020).
En voor de Wettelijke Aansprakelijkheid?
Voor de Wettelijke Aansprakelijkheid ben je tijdens je studie vaak meeverzekerd bij je ouders. Dat blijft zo tot je 27ste. Als je niet studeert of ouder bent dan 27 jaar, is het verstandig om die WA-verzekering zelf af te sluiten. Als je dan per ongeluk iets kapot maakt of beschadigt bij iemand anders, ben je daar voor verzekerd. Als je jouw eigen spullen wil verzekeren heb je een Inboedelverzekering nodig. Heb jij je kamer ingericht met veel afdankertjes of vintage tweedehands spullen, dan zijn die misschien meer waard dan je denkt. In combinatie met alle elektronica die je bezit, laptops, telefoons, tablets en headphones, heb je toch al snel een aardig bedrag bij elkaar. Een inboedelverzekering vergoedt je spullen niet alleen bij diefstal, maar ook bij bijvoorbeeld brand of wateroverlast. Die verzekering geldt alleen voor bij jou thuis. Om je spullen ook onderweg te verzekeren heb je een buitenshuisdekking nodig.
Vragen?
Heb je vragen over welke verzekeringen je allemaal nodig hebt als je op jezelf gaat wonen, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.
Geef een reactie