Hypotheken, Verzekeringen, Belasting, Administratie in Hoorn
.
Bel: 0229 248897

Nieuwe hypotheekregels 2021: wat u moet weten

We zeggen het ieder jaar en het is ieder jaar weer waar: de wereld van de hypotheken is altijd in beweging. Ook in 2021 zijn de hypotheekregels veranderd. We kunnen niet alles bespreken, maar de belangrijkste wijzigingen zetten we voor u op een rij.

NHG-grens omhoog naar € 325.000

Op dit moment mag een een hypotheek maximaal € 310.000 zijn om voor NHG-garantie in aanmerking te komen. Met de nieuwe hypotheekregels in 2021 is dat € 325.000. Als u extra energiebesparende maatregelen neemt in uw huis, dan kunt u een NHG-hypotheek tot € 344.500 afsluiten. Bij een NHG-hypotheek betaalt u eenmalig een premie van 0,7% op de totale hypotheek, maar verder betaalt u een een lagere rente. Dat kan wel tot 0,6% schelen.

Tweede inkomen telt voor 90% mee

Bent u tweeverdieners? Bij het berekenen van de maximale hypotheek telde het tweede inkomen tot nu toe voor 80% mee, vanaf 1 januari 2021 voor 90%. Maar reken u niet meteen rijk. Hoeveel u samen in 2021 mag lenen, hangt namelijk ook af van het percentage van uw inkomen dat u mag gebruiken voor een hypotheek (woonquotes Nibud). U mag dus niet automatisch meer lenen in 2021.

Studieschuld telt minder zwaar

Zit u nog met een flinke studieschuld na uw studie? Dan heeft u met de nieuwe hypotheekregels in 2021 meer mogelijkheden dan tot nu toe. Nu geldt nog een vast percentage over uw studieschuld, vanaf 1 januari 2021 geldt de gemiddelde rente over de afgelopen vijf jaar. En die rente is al lange tijd prettig laag. Dat betekent dat u meer kunt lenen voor uw woning.

Geen overdrachtsbelasting tot 35 jaar

De overdrachtsbelasting is 2%. Bent u onder de 35 jaar? Dan hoeft u waarschijnlijk eenmalig geen overdrachtsbelasting te betalen voor woningen tot € 400.000. Is uw oog bijvoorbeeld gevallen op een huis van € 300.000, dan betaalt u € 6.000 minder. Dit voorstel is overigens nog niet geaccordeerd door de Tweede en Eerste Kamer.

Maximale aftrek omlaag

U betaalt minder aan de fiscus doordat u een deel van uw hypotheekrente kunt aftrekken van de inkomenstenbelasting die u moet betalen. Het percentage dat u mag aftrekken, is niet altijd hetzelfde. Als u meer dan € 68.507 bruto per jaar verdient, mag u volgend jaar nog maar 43% van de rente aftrekken. Dat was tot nu toe 46%

‘Coronatoets’ voor ondernemers en zzp’ers

Als bedrijfseigenaar of zzp’er is de kans groot dat u bij de hypotheekaanvraag een ‘coronatoets’ moet invullen. Dit moet in ieder geval als u een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie hebt. U moet aangeven of uw bedrijf financieel wordt getroffen door de coronacrisis. Is dat niet zo, dan moet u dat aantonen. Is het wel zo, dan moet u meer vragen beantwoorden.

Wilt u meer weten?

Wilt u weten wat de coronatoets voor u betekent? Wat uw maximale aftrek voor de inkomstenbelasting zal zijn? Welk percentage van uw inkomen u mag gebruiken voor uw hypotheek? Of wilt u een gratis hypotheekscan doen? Neem contact op met Van Dijk Financieel Adviseurs in Hoorn over de nieuwe hypotheekregels voor 2021.

Geef een reactie

Wist u dat:

Veel mensen teveel betalen voor hun krediet? Wilt u niet langer teveel betalen? Lees verder.
Dakkappellen, kozijnen and andere woningsverbeteringen financieren ook mogelijk is? Lees hier meer over de mogelijkheden om geld te lenen.

Volgen

Van Dijk Financieel Adviseurs is een landelijk opererend advieskantoor. We werken veel in de kop van Noord-Holland, West-Friesland, zoals Hoorn, Alkmaar, Medemblik, Stede Broec, Enkhuizen en Haarlem.

Laatste berichten

Van Dijk Financieel Adviseurs

Van Dijk Financieel Adviseurs is onderdeel van Van Dijk Lease & Financiering.
Noorderstraat 24
1621 HV Hoorn
0229 – 248897

Van Dijk Lease & Financiering valt onder de Wet Financieel Toezicht en staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 36045352 en bij de AFM onder nummer 12006123. Deze website is puur informatief. U kunt geen rechten ontlenen aan de inhoud.

Privacy verklaring