Hypotheken, Verzekeringen, Belasting, Administratie in Hoorn
.
Bel: 0229 248897

Huis meer waard? Hypotheekrente omlaag!

Vijf jaar geleden betaalde u in Nederland gemiddeld zo’n € 250.000 voor een huis. Tegenwoordig is dat wel € 100.000 meer. Het goede nieuws? Het is mogelijk dat u hierdoor minder hypotheekrente hoeft te betalen. Hoe dat zit, vertellen we u in dit blog.

Rente-opslag

De rente die u over een hypotheek betaalt, bestaat uit twee delen. Een basisrente en een renteopslag. Hoe meer u leent ten opzichte van de waarde van uw woning, hoe hoger de renteopslag. Het wordt ook wel risico-opslag genoemd, omdat de geldverstrekker meer risico loopt als u veel leent. Als uw hypotheek hoger is dan 40% of 50% van de koopprijs van uw huis, betaalt u waarschijnlijk renteopslag. Heeft u uw huis voor 100% van de waarde gefinancierd, dan kan de renteopslag oplopen tot zo’n 0,6%. Dan betaalt u op een hypotheek van € 250.000 wel € 1500 extra rente per jaar.

Tarief omlaag

Door de ontwikkelingen in de markt wordt uw woning meer waard. Daardoor verandert de verhouding tussen de waarde en de hoogte van uw hypotheek. En daardoor verandert ook het tarief van de renteopslag. Dit kan overigens ook doordat uw huis meer waard wordt door investeringen (bijvoorbeeld in zonnepanelen) of doordat u uw hypotheek aflost. Ook dan kunt u wellicht besparen op uw hypotheekrente.

Besparen

Om uit te vinden of u kunt besparen op uw hypotheekrente, moet u eerst weten of u renteopslag betaalt en hoeveel dat is. Dat kunt u terugvinden op de website van uw geldverstrekker. Vervolgens controlert u de voorwaarden van uw hypotheek. Daarin kunt u lezen of u tussentijds de renteopslag kunt aanpassen. Sommige banken doen dat trouwens automatisch. Dat kunt u ook zien in de voorwaarden. Daarnaast moet u weten hoeveel uw huis waard is. De WOZ-waarde is een richtlijn, maar loopt een jaar achter. Nu de huizenprijzen zo hard stijgen, kunt u ervoor kiezen om uw huis te laten taxeren. Daar moet u wel voor betalen. Via internet kunt u goedkoop een taxatierapport laten opstellen. Maar niet alle banken accepteren dit. In dat geval moet u een taxateur de waarde laten vaststellen. De investering kan toch interessant zijn omdat u de kosten terugverdient door te besparen op uw hypotheekrente. Ten slotte vraagt u de bank om de verlaging door te voeren.

Meer informatie

Wilt u weten of u kunt besparen op uw hypotheek door de renteopslag te verlagen? Of heeft u verdere vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag op weg.

 

 

Geef een antwoord

Wist u dat:

Veel mensen teveel betalen voor hun krediet? Wilt u niet langer teveel betalen? Lees verder.
Dakkappellen, kozijnen and andere woningsverbeteringen financieren ook mogelijk is? Lees hier meer over de mogelijkheden om geld te lenen.

Volgen

Van Dijk Financieel Adviseurs is een landelijk opererend advieskantoor. We werken veel in de kop van Noord-Holland, West-Friesland, zoals Hoorn, Alkmaar, Medemblik, Stede Broec, Enkhuizen en Haarlem.

Laatste berichten

Van Dijk Financieel Adviseurs

Van Dijk Financieel Adviseurs is onderdeel van Van Dijk Lease & Financiering.
Noorderstraat 24
1621 HV Hoorn
0229 – 248897

Van Dijk Lease & Financiering valt onder de Wet Financieel Toezicht en staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 36045352 en bij de AFM onder nummer 12006123. Deze website is puur informatief. U kunt geen rechten ontlenen aan de inhoud.

Privacy verklaring