Hypotheken, Verzekeringen, Belasting, Administratie in Hoorn
.
Bel: 0229 248897

Een woning kopen voor verhuur? Houd hier rekening mee!

Bent u van plan om een woning te kopen om te verhuren? Dan zijn er andere regels van toepassing dan bij het kopen van een huis voor uzelf. U komt waarschijnlijk niet in de aanmerking voor een normale hypotheek. De enige optie is om een verhuurhypotheek af te sluiten of een beleggingshypotheek. Maar daar zitten wat haken en ogen aan. In deze blog zetten we op een rij waar u op moet letten bij het aanvragen van een verhuurhypotheek. Zoals uiteenlopende kostenposten en limitaties.

Verhuurhypotheek lager dan reguliere hypotheek

Wilt u een hypotheek afsluiten voor een woning die u wilt verhuren (de zogenaamde verhuurhypotheek), dan krijgt u maximaal 70 tot 90% van de marktwaarde van de woning in verhuurde staat. Een huis in verhuurde staat is minder waard dan de reguliere marktwaarde. Dus u krijgt een percentage van een lagere waarde gefinancierd. Dat betekent dat u met eigen kapitaal moet investeren. Stel dat u een huis koopt van € 300.000. Dat huis wordt in verhuurde staat op een waarde van € 230.000 geschat. Krijgt u hiervoor een verhuurhypotheek van 70% gefinancierd, dan moet u de overige € 139.000 zelf meebrengen.

Hogere hypotheekrente bij verhuur

Maar dat is niet alles. Op een verhuurhypotheek zit een hogere rente dan op een normale hypotheek. Het verschilt per bank, maar gaat u uit van ongeveer 2 tot 3% verschil bij een rentevaste periode van 10 jaar. Daar komt bij dat u meer rente (opslag) betaalt, als het percentage van de marktwaarde hoger is. Ook is bij verhuur de hypotheekrente niet aftrekbaar. Als u een woning verhuurt, dan vallen de inkomsten standaard in box 3. U betaalt wel minder belasting in box 3 (of helemaal niet) omdat de lening zelf als negatief vermogen wordt gezien. Ook de huurinkomsten zijn vrijgesteld van belasting.

Extra kosten

Bij het verhuren van een huis maakt u buiten de hypotheek nog andere kosten. Zoals de overdrachtsbelasting. Die is dit jaar gestegen van 2% naar 8%. En ook een opstalverzekering. Niet iedere verzekeraar verstrekt die, en als ze het wel doen, dan soms tegen hogere premies. U bent ook verantwoordelijk voor de onroerendezaakbelasting (OZB), de rioolheffing en het groot onderhoud.

Nog meer regels

Dan zijn we nog niet klaar. Het is niet toegestaan om aan shortstay-toeristen te verhuren. Dat mag overigens ook niet bij kamerverhuur, verhuur van vakantiewoningen of stacaravans. Als het pand op een bedrijventerrein staat of op een kavel met agrarische bestemming, dan kunt u verhuur ook uitsluiten.

Vraag om hulp

Zoals u ziet, is het verhuren van een woning en het afsluiten van een verhuurhypotheek niet zo makkelijk. Daarom is het een goed idee om iemand in te schakelen die gespecialiseerd is op het gebied van verhuurhypotheken en beleggingshypotheken. Heeft u vragen over de verhuur van uw woning, het kopen van een woning voor verhuur, het vergelijken van verhuurhypotheken of ander hypotheekadvies? Neem dan gerust contact met ons op. Met onze ervaring als hypotheekadviseurs helpen we u graag verder.

Geef een reactie

Wist u dat:

Veel mensen teveel betalen voor hun krediet? Wilt u niet langer teveel betalen? Lees verder.
Dakkappellen, kozijnen and andere woningsverbeteringen financieren ook mogelijk is? Lees hier meer over de mogelijkheden om geld te lenen.

Volgen

Van Dijk Financieel Adviseurs is een landelijk opererend advieskantoor. We werken veel in de kop van Noord-Holland, West-Friesland, zoals Hoorn, Alkmaar, Medemblik, Stede Broec, Enkhuizen en Haarlem.

Laatste berichten

Van Dijk Financieel Adviseurs

Van Dijk Financieel Adviseurs is onderdeel van Van Dijk Lease & Financiering.
Noorderstraat 24
1621 HV Hoorn
0229 – 248897

Van Dijk Lease & Financiering valt onder de Wet Financieel Toezicht en staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 36045352 en bij de AFM onder nummer 12006123. Deze website is puur informatief. U kunt geen rechten ontlenen aan de inhoud.

Privacy verklaring