Hypotheken, Verzekeringen, Belasting, Administratie in Hoorn
.
Bel: 0229 248897

Aflossingsvrije hypotheken

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek, dan is het mogelijk dat uw geldverstrekker binnenkort contact opneemt. De minister van Financiën, Wopke Hoekstra, heeft dit aangeraden, omdat veel mensen geen weet hebben van de mogelijke gevolgen van deze hypotheekvorm voor hun toekomst. Hoe zit het dan precies?

Wat betekent aflossingsvrij?

Bijna de helft van de hypotheken in Nederland is aflossingsvrij. Die trend neemt wel af, en er wordt steeds meer afgelost, maar nog veel mensen kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. De term aflossingsvrij kan misleidend zijn. Het betekent slechts dat u iedere maandelijkse termijn alleen de rente betaalt en niet aflost op de lening. Uiteindelijk moet u natuurlijk wel de hele hypotheek afbetalen. Dat kan als u uw huis verkoopt. U kunt ook met eigen spaargeld aflossen. Of een nieuwe hypotheek afsluiten voor uw woning, maar dat is niet altijd mogelijk en daar zit het probleem.

Minder inkomen, hogere lasten

Aan het einde van 2019 waarschuwde de Autoriteit Financiele Markten (AFM) dat veel aflossingsvrije hypotheken in 2035 aflopen. Dit is belangrijk omdat dat voor veel mensen ook een periode is dat ze met pensioen gaan. Na uw pensioen verandert waarschijnlijk uw financiële situatie substantieel. Uw inkomen wordt minder en u heeft geen recht meer op hypotheekrenteaftrek, waardoor de woonlasten hoger worden. Dan kan het lastig zijn om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Ook is het maar de vraag wat tegen die tijd de rente is. Als die hoger is dan de rente die u nu betaalt, dan worden uw woonlasten bij een nieuwe hypotheek nog veel hoger.

Bewustwording

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek en wordt er contact met u opgenomen? Dat is geen reden tot paniek. Niet elke aflossingsvrije hypotheek is per definitie problematisch. De reden dat contact wordt opgenomen, is vooral om u bewust te laten worden van de situatie als u met pensioen gaat. Zodat u er nu al vast over na kunt denken en u een bewuste keuze kunt maken over uw hypotheek.

Heeft u vragen?

Het is goed om uw eigen situatie te bekijken en alle opties op een rijtje te zetten. Is uw hypotheek nog betaalbaar na uw pensioen? Of is het beter om toch alvast te beginnen met aflossen zodat u niet in de problemen komt wanneer uw hypotheek afloopt? Kom voor advies naar Van Dijk Financieel Advies. Wij helpen u graag met het in kaart brengen van uw huidige en toekomstige situatie, zodat u voorbereid bent op de toekomst.

Geef een reactie

Wist u dat:

Veel mensen teveel betalen voor hun krediet? Wilt u niet langer teveel betalen? Lees verder.
Dakkappellen, kozijnen and andere woningsverbeteringen financieren ook mogelijk is? Lees hier meer over de mogelijkheden om geld te lenen.

Volgen

Van Dijk Financieel Adviseurs is een landelijk opererend advieskantoor. We werken veel in de kop van Noord-Holland, West-Friesland, zoals Hoorn, Alkmaar, Medemblik, Stede Broec, Enkhuizen en Haarlem.

Laatste berichten

Van Dijk Financieel Adviseurs

Van Dijk Financieel Adviseurs is onderdeel van Van Dijk Lease & Financiering.
Noorderstraat 24
1621 HV Hoorn
0229 – 248897

Van Dijk Lease & Financiering valt onder de Wet Financieel Toezicht en staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 36045352 en bij de AFM onder nummer 12006123. Deze website is puur informatief. U kunt geen rechten ontlenen aan de inhoud.

Privacy verklaring