Dat we niet altijd weten hoe ons inkomen eruitziet later, ligt niet helemaal aan onszelf. We vinden pensioenen lastige materie, en dat idee wordt gevoed door te ingewikkelde informatie. Vaak worden we niet voldoende geïnformeerd over de mogelijkheden en wat die kunnen opleveren. Dat wij niet echt geïnteresseerd zijn, speelt natuurlijk ook een rol. Maar … als mensen denken dat de hoogte van het pensioen ongeveer 70% van het laatstverdiende salaris zal zijn, dan gaat er iets behoorlijk fout.
De staatssecretaris van Sociale Zaken, Jetta Klijnsma, vond het dan ook tijd om iets aan de communicatie rondom pensioenen te doen. Resultaat was de Wet pensioencommunicatie (juli 2015). Uitgangspunt is dat informatie helder moet zijn en correct. Ook moet meer informatie digitaal te vinden zijn. En mensen moeten meer inzicht krijgen in de mogelijkheden en risico’s van een regeling. Er zijn ook nieuwe communicatiemiddelen ontwikkeld. Zoals de maatregel Pensioen 1-2-3, die per 1 juli 2016 ingaat. Pensioen 1-2-3- bestaat uit drie informatielagen in een vast format, zodat we de mogelijkheden van diverse regelingen kunnen vergelijken.
Wij als pensioenadviseur helpen u als u wilt weten waar u aan toe bent, welke risico’s u loopt en welke keuzes u kunt maken. We ondersteunen werkgevers als zij de informatieplicht naar de werknemers goed willen invullen.
Geef een reactie